РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

18-04-2024

Бриг. ген. Емил Тонев: Наша най-висока мисия е да пазим демократичните устои на нашите общества

Националната служба за охрана е домакин на Четвъртата конференция на службите за охрана на парламентите от Европейския съюз

 

Наша най-висока мисия е да пазим демократичните устои на нашите общества, да гарантираме сигурността на парламентарните институции и безопасността на избраните от нас да ни представляват. Това заяви началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев на конференция в София на охранителните служби на парламентите от Европейския съюз. Форумът бе открит от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Националната служба за охрана, в партньорство с Народното събрание на Република България, е домакин на четвъртото издание на конференцията, в която участват служители по охраната и експерти от Европейския парламент и от парламентарните институции на 22 държави членки на Европейския съюз. Сред темите на дискусиите са сигурният достъп до парламентарните институции, устойчивостта на киберзаплахи, оценката на риска, оперативното сътрудничество и обменът на информация с  полицейските и другите служби за сигурност.

Продължаващата война в Украйна, терористичните заплахи, заплахите от хибриден характер и в киберпространството са само част от факторите на средата на сигурност, които допълват и подпомагат вътрешните разделения в нашите общества, заяви началникът на НСО. Той припомни, че обществено-политическите разделения на национално равнище в държавите от ЕС стават все по-осезаеми, а на 9 юни т.г. България ще гласува на поредни избори за национален парламент, заедно с вота за членове на Европейския парламент. „А най-видимите проявления на гражданското недоволство са именно пред нашите парламенти“, припомни бриг. ген. Емил Тонев.

„Националната служба за охрана на България е институция със 145-годишна история. Един от уроците, на които дългогодишният ни опит ни е научил, е, че именно хората, тяхното обучение, висок професионализъм, морални качества и тяхната лоялност, са нашият най-ценен ресурс“, заяви още началникът на Националната служба за охрана.

„Посегателството срещу всеки парламент – във физическия свят или в киберпространството, е посегателство срещу демокрацията. Затова вашата работа е от изключително значение“, обърна се председателят на Народното събрание Росен Желязков към участниците и гостите на конференцията.

„В среда на сигурност с изключителна динамика всички осъзнаваме колко важно е да бъде споделян оперативен опит и службите по сигурността да си взаимодействат ефективно и с доверие“, подчерта Росен Желязков, който поздрави държавната охранителна служба за домакинството на представителния професионален форум.

„Използвам възможността да се обърна към вас с дълбоко уважение за ежедневно проявявания от вас професионализъм и за вашата отдаденост при изпълнение на възлаганите ви задачи. Вашата работа често остава извън полезрението на обществото, но тя не е извън полезрението на тези, чиято сигурност сте призвани да гарантирате“, обърна се още председателят на Народното събрание към участниците във форума.