РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2022

Бриг. ген. Емил Тонев: НСО е способна успешно да изпълнява мисията и задачите си във всякакви условия, включително в зони на конфликт

Националната служба за охрана отбеляза 143 години от полагане основите на държавната охранителна служба на България

Националната служба за охрана (НСО) е способна успешно да изпълнява мисията и задачите си във всякакви условия, включително в зони на конфликт. НСО не допусна преки посегателства срещу личностите, които е призвана по закон да пази, нито допусна охранявани от службата институции да бъдат обругани, а хората зад техните стени – унизени. Това заяви началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите по случай професионалния празник на службата.

На закрита церемония Националната служба за охрана отбеляза 143 години от полагане основите на държавната охранителна служба на България. Церемонията уважиха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, ръководители на службите за сигурност и обществен ред. Празничен водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Началникът на НСО отчете, че службата не е допуснала нито един сериозен инцидент по вина на нейни служители.

„Не допуснахме компромис с най-високите стандарти в своята работа, със собствения си професионализъм и с неписания кодекс на нашите чест и достойнство, които продължават да търпят изпитания винаги, когато политическите борби вземат връх в обществения дневен ред“, заяви бриг. ген. Тонев пред състава на НСО.

Въпреки предизвикателствата и хроничните ограничения, ръководството на НСО полага изключителни усилия за мотивацията на състава на службата, чийто възнаграждения остават сред ниските в сектор „Сигурност“. „Правим възможното и за подобряване на материалната база и за плавно обновяване на техническите средства, които използваме, за да изпълняваме задачите си“, посочи още началникът на НСО.

„В условията на продължаваща политическа нестабилност в страната ни, в среда, процесите в която трудно могат да бъдат прогнозирани дългосрочно, длъжни сме да бъдем още по-мобилизирани и прецизни в нашата работа. Затова ще си позволя да ви напомня, че доверието винаги стъпва върху честност, постоянство и лоялност. Лоялността към Националната служба за охрана е лоялност към българската държавност. Тя не търпи никакви компромиси с общия ни дълг и с нашата чест да служим на Родината“, обърна се бриг. ген. Емил Тонев към служителите на държавната охранителна служба по повод професионалния им празник.

В приветствието си към ръководството и настоящи и бивши служители на службата държавният глава Румен Радев подчерта ролята на НСО в общата система за национална сигурност на страната във времена на увеличаващи се рискове и заплахи.

„Преодоляла множество изпитания, устояла на драматични политически превратности, многократно трансформирана, службата доказа своята необходимост и жизненост“, заяви президентът. Румен Радев приветства усилията за издигането на престижа и авторитета на НСО, както и за подобряването на подготовката и мотивацията на състава.

Държавният глава изрази благодарност към служителите на НСО, които с достойнство и всеотдайност изпълняват служебния си дълг, демонстрирайки професионализъм и себеотрицание, въпреки многобройните предизвикателства и популистките опити за посегателства върху службата.

На церемонията четирима служители на НСО бяха наградени за цялостен съществен принос към дейността на службата, за професионално изпълнение на важни служебни задачи и за заслуга към националната сигурност.