РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2022

Обръщение на бригаден генерал Емил Тонев по случай 143 години от полагане основите на Националната служба за охрана

 

 

Уважаеми господин Президент на Република България,

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Уважаеми господин Министър на отбраната,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми представители на Администрацията на президента,

Уважаеми представители на службите за сигурност и обществен ред,

Ваше преосвещенство,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и служители от Националната служба за охрана,

Уважаеми гости,

Дами и господа,

Поздравявам ви по случай 143 години от полагане основите на Националната служба за охрана!

За мен е чест за пореден път да се обърна към вас в качеството ми на ръководител на една от първите институции на българската държавност след Освобождението. Приемам този факт сам по себе си като висша отговорност и възложено доверие, което изисква всеки ден да бъде оправдавано.

В днешния ден, в който по традиция ние, служителите на НСО, правим равносметка и можем да си позволим да дадем оценка на собствената си работа, мога да заявя следното - благодарение на ежедневните ни усилия, Националната служба за охрана не допусна компромис с най-високите стандарти в своята работа. Не допуснахме преки посегателства срещу личностите, които сме призвани по закон да пазим. Не допуснахме охранявани от нас институции да бъдат обругани, а хората зад техните стени – унизени. Не допуснахме нито един сериозен инцидент по вина на наши служители. Не допуснахме компромис със собствения си професионализъм и с неписания кодекс на нашите чест и достойнство, които продължават да търпят изпитания винаги, когато политическите борби вземат връх в обществения дневен ред.

Отчитам всичко това като личен успех на всеки един служител на НСО, но и като резултат от работата ни като екип.

Искам да поднеса искрена благодарност на професионалното ръководство и на служителите на службите от сектора за сигурност и обществен ред - за ефективното ни сътрудничество и за високия професионализъм в съвместната ни работа.

Днес съм горд да заявя, че Националната служба за охрана е способна успешно да изпълнява мисията и задачите си във всякакви условия, включително в зони на конфликт. Съставът поддържа високо ниво на тактическа и физическа подготовка. Завишихме критериите при подбор на нови служители. Полагаме изключителни усилия да мотивираме състава, въпреки предизвикателствата и хроничните ограничения.

Последното е мое лично усилие и на цялото ръководство на службата, защото възнагражденията на служителите на НСО остават сред ниските в целия сектор „Сигурност“ и това трябва да се промени.

Правим възможното и за подобряване на материалната база и за плавно обновяване на техническите средства, които използваме, за да изпълняваме задачите си.

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми колеги,

Искам да завърша с оптимизъм, защото имаме основания да бъдем позитивни и горди с всичко, което постигаме всеки ден.

Но ще бъда реалист – в условията на продължаваща политическа нестабилност в страната ни, в среда, процесите в която трудно могат да бъдат прогнозирани дългосрочно, длъжни сме да бъдем още по-мобилизирани и прецизни в нашата работа.

Познавам всекиго от вас лично. Познавам вашите лични и професионални качества. И знам, че можем да бъдем още по-добри в това, което правим.

Затова ще си позволя да ви напомня, че доверието винаги стъпва върху честност, постоянство и лоялност. Напомням ви, дами и господа офицери, сержанти и служители от НСО – лоялността към Националната служба за охрана е лоялност към българската държавност. Тя не търпи никакви компромиси с общия ни дълг и с нашата чест да служим на Родината!

Да ни е честит празникът и на добър час!