РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2023

Обръщение на бригаден генерал Емил Тонев по случай 144 години от полагане основите на Националната служба за охрана

12 септември 2023 г., Национална служба за охрана

Уважаеми господин Президент на Република България,

Уважаема госпожо Радева,

Уважаеми Президент Стоянов,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми представители на Администрацията на президента,

Уважаеми представители на службите за сигурност и на Министерството на вътрешните работи,

Ваше преосвещенство,

Уважаеми представители на академичните среди,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и служители от Националната служба за охрана,

Уважаеми гости, 

Дами и господа,

            

Чест е за мен да ви поздравя по случай празника на Националната служба за охрана.

Свикнали сме на тази дата да правим равносметка на изминалата година и да даваме оценка на нашата работа. Този път обаче искам да започна с благодарност. 

Благодаря на мъжете и жените от Националната служба за охрана, които за пореден път доказаха, че да пазиш българската държавност е привилегия, но и огромна отговорност. Доказахме го, когато имаше посегателство срещу охранявано от Службата лице. Доказахме го и в задачи зад граница, включително в зони на военен юконфликт. Доказахме го и при редица посещения на чуждестранни държавници у нас с висока степен на застрашеност.

Уважаеми колеги, показахте изключителен професионализъм, оперативна рутина и висока ефективност. За всичко това и за вашата лоялност и отговорност - благодаря!

Благодаря на постъпилите през тази година на служба в НСО мъже и жени, които избраха да посветят най-хубавите си години в служба на българската държавност. 

Искам да изразя признателност към професионалното ръководство и към личния състав на службите от сектора за сигурност и обществен ред за подкрепата и за продължаващото отлично взаимодействие при изпълнението на съвместните ни задачи.

Обръщам се с думи на дълбока благодарност и към десетките служители на НСО през годините – за положения от тях дългогодишен труд, за изключителния им личен и професионален принос за дейността на Националната служба за охрана.  Част от тези хора са сред нас днес и на тях дължим много. 

ДАМИ И ГОСПОДА,

В условията на продължаващо обществено-политическо противопоставяне в страната ни, Националната служба за охрана запази облика си на високопрофесионална служба за сигурност.

За пореден път устояхме на опитите службата да бъде повлияна от политически мотивирани фактори и в контекста на обявени наново виждания за „реформиране“ на сектора за сигурност.

Считам, че ролята на всяка служба за сигурност трябва да бъде анализирана не сама за себе си и според конкретен моментен интерес, а с оглед на нейната роля и функции в цялостната система за защита на националната сигурност на страната. В противен случай, представяни за логични идеи могат да нанесат дългосрочни вреди на целия сектор „Сигурност“. 

НСО стриктно спазва законодателството такова, каквото е. Нито ще допуснем конюнктурни тълкувания на закона, нито ще приемем компромиси при неговото прилагане. 

Неведнъж сме се обявявали за промяна на законодателството, но тези промени следва да отчитат както ролята на другите служби за сигурност и обществен ред, така и спецификите и най-високите международни стандарти, към които НСО се придържа. 

Затова ние винаги сме готови да бъдем активна страна в дискусиите, според обхвата на нашата компетентност. Но нека всички сме наясно - Националната служба за охрана е елитна специална служба и такава ще остане. 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Длъжни сме и по закон, и по призвание, да ставаме по-добри с всяка изпълнена задача; да усъвършестваме подготовката си ежедневно; да бъдем достойни и на висота и в професионалния, и в личния си живот. Да бъдем за пример, който да бъде следван не само от нашите международни партньори, но и от нашите колеги и приятели от другите служби за сигурност и обществен ред. 

В деня, когато отбелязваме 144 години от полагане основите на държавната охранителна служба на България, искам да ви уверя отново, че НСО ще продължава да изпълнява мисията и задачите си последователно, отговорно и с чест. Защото мисията ни да пазим българската държавност и доверието в нашия професионализъм и надеждност стоят над всеки политически или частен интерес. 

Да ни е честит празникът и на добър час!